86 procent van de Nederlandse developers is niet tevreden over het salaris

Categorieën: Algemeen

86 procent van de developers in Nederland is echter niet (echt) tevreden met hun salaris
Nederland had volgens InvestInHolland in 2021 al meer dan 265.000 werkzame personen in de IT. Op dit moment is zelfs 70 procent van alle Nederlandse innovatie IT-gerelateerd. Daarmee is Nederland het meest via internet verbonden land van de wereld. Nederlandse developers behoren tot de gelukkigste van Europa. Dit blijkt uit de eerste Developer Happiness Index. Tech startup Honeypot sprak voor dit onderzoek met duizenden developers wereldwijd.


Hoe jonger de developer, hoe gelukkiger
Nederlandse vrouwen in de IT zijn met een waardering van 8,1 gelukkiger dan de mannelijke developers. Hoe ouder de developers, hoe minder gelukkig zij zijn. Tussen 18-24 jaar oud geven zij hun werkende leven een 8,5 en dit cijfer daalt naarmate zij ouder worden. Nederlandse developers hechten de meeste waarde aan een goede work-life balance. Zo’n 49% van de developers in Nederland is hier heel tevreden mee. Als tweede noemen de ontwikkelaars dat de bedrijfscultuur belangrijk is. De vrouwelijke ondervraagde developers zijn hier (70%) meer tevreden mee dan hun mannelijke collega’s (60%). Hoe langer er gewerkt wordt voor hetzelfde bedrijf, hoe minder blij ze zijn.


Hoogste bieder qua salaris, niet direct de meest populaire werkgever
De keerzijde van de grote vraag naar developers wordt echter zichtbaar in de uitdagingen die developers in Nederland ervaren. Een kwart van hen ondervindt hinder in hun werk omdat er onvoldoende mensen in hun bedrijf zijn om het werk aan te kunnen. Een kwart (25,6%) ervaart een onprettige werksfeer. Bijna 17 procent (16,89%) van de ondervraagden vindt dat er te veel tijd wordt besteed aan meetings of communicatie in plaats van aan werk. Het onderzoek is goed nieuws voor bedrijven, denkt Laura Schukkink van Honeypot Nederland. “De hoogste bieder qua salaris is niet direct de beste en meest populaire werkgever. Een balans tussen werk en privé, een goede werkomgeving en de bedrijfscultuur tellen ook mee voor een goede baan. Vooral bedrijven die de concurrerende salarissen niet kunnen bijhouden, krijgen de kans om zichzelf op andere manieren aantrekkelijk te maken”, aldus Schukkink.

Over het onderzoek
Honeypot, het grootste op technologie gerichte banenplatform van Europa, deed onderzoek naar het geluk van ontwikkelaars. Aan duizenden developers uit 98 landen is gevraagd om 20 indicatoren uit vier categorieën (carrière, kwaliteit van leven, sociale vrijheid en gemeenschap) te beoordelen.

Gastblog door Jennifer Delano van www.jenniferdelano.nl

 

Reageer

Auteur
Jennifer Delano
Publicatie datum
4-2-2021 15:28
Deel dit artikel
The House of Appril uses cookies to remember certain preferences and align jobs interests.