Hack je cv!

Je volgende stap, opdracht of baan: wat gaat het worden? Vanuit The House of Appril komen we veel goede cv’s tegen, maar ook minder goede. Vaak zien we cv’s  die op de goede weg zitten maar die je met een paar simpele hacks kunt upgraden.  Zelfs al ben je even bezig, het kan altijd beter. Hoe? In deze blog lees je alles over het hacken van je cv. Doe er je voordeel mee, want je hebt tenslotte maar een keer de kans om jezelf te presenteren.
 

Doe het niet alleen.
Soms zie je door de bomen het bos niet meer, met andere woorden: bepaalde fouten of onregelmatigheden vallen je niet meer op. Een frisse kijk van een goede vriend(in) is dan nuttig om fouten op te sporen. Je cv door een collega of vriend na laten lezen als je denkt dat het af is, is zeker geen overbodige luxe. Niet alleen feitelijke foutjes, of onhandige opbouw zijn soms lastig te spotten, ook WAT je vertelt over jezelf heeft soms een goede update nodig. 

Schrijf over hetgeen waar je wilt zijn.
Sluit je CV nog wel aan bij je dromen en ambities, is deze up to date? Soms is het goed om stil te staan bij de titels en termen die je gebruikt. Wil je bijvoorbeeld meer richting een lead functie maar je bent dit officieel nog niet? Kijk dan of je in de omschrijving van je projecten, iets meer kunt vertellen over je rol. Gebruik in je titel ook suggestie zoals… senior app developer met lead aspiraties. Op deze manier geef je al aan waar je naartoe wilt in je carrière.

Tailor made
Maak een basis-cv en pas deze iedere keer aan op het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Gebruik woorden in je begeleidende mail, die je ziet staan in de vacaturetekst, zo laat je zien dat je enthousiast bent en zin hebt in de functie.

Let’s get practical

 • Begin met je titel, naam en adres/ contact gegevens. 
 • Zet je naam ook in de header van je cv. Vooral handig voor een HR medewerker die jouw cv zo snel kan vinden.
 • Gebruik een representatief e-mailadres. 
 • Gebruik hyperlinks in je cv, Hierdoor kijkt de recruiter of werkgever eerder naar je blog of social media kanalen. 
 • Heb je goede referenties? Vermeld die dan zeker in je cv. Benader referenten echter wel eerst voor je hun naam gebruikt.

Met of zonder foto van jezelf
Wel geen foto op je cv? Een cv met foto is tegenwoordig het meest gangbare. Een simpele portretfoto waarin je herkenbaar op de foto staat is voldoende
Vertel hierna iets over jezelf. Dit zien we niet altijd in de CV terugkomen, maar het is wel belangrijk om te doen. Stel jezelf kort en krachtig voor. Begin met een kort, persoonlijk stukje over jezelf, bijvoorbeeld hoe je werkt, wat je belangrijk vind. Of je sociaal bent en graag samenwerkt. Wat je het liefst doet. Dit is in de regel niet langer dan 5 regels.
 

The Don’ts

 • Maak je cv niet langer dan 2 pagina’s
 • Werkzaam in tech? Wellicht is Engels beter dan Nederlands
 • Gaten in je cv? Los het op, vermeld desnoods dat je een sabbatical had.
 • Vergeten erbij te vermelden dat je een diploma hebt gehaald.
 • Een rommelige cv zonder uitlijning.
 • Je cv vergeten uit te printen voor de final check
 • Laat je cv altijd door iemand anders checken. Vier ogen zien meer dan twee.
 • Vergeet je github account niet!

 

React

Author
Jacqueline de Gruyter
Publication date
02-12-2020 4:25 PM
Share this article
The House of Appril uses cookies to remember certain preferences and align jobs interests.