Freelance: de voor- en nadelen voor app developers

Categories: Algemeen

Het is voor veel software developers waarschijnlijk een belangrijke keuze na een aantal jaar loondienst: blijf ik in dienst, of maak ik de stap om als freelancer aan de slag te gaan?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ‘vakspecialisten ICT’ in de top 10  beroepen met de meeste freelancers vallen. Ruim één op de vijf ICT’ers is ZZP’er. Dat is ook niet zo heel gek, je verdient als freelancer wat meer en je krijgt meer ruimte om je werk naar eigen inzicht te doen . Daarnaast kun je kiezen voor projecten of opdrachtgevers die jouw aanspreken. 

Van uit The House of Appril spreken Maike en Jacqueline dagelijks met App Developers. Gesprekken over werk, kansen en over het freelance leven kregen we volop. Genoeg  reden om eens uit te vragen wat zijn jullie ervaringen zijn, met betrekking tot het werken als freelance app developer. Via een korte enquête die we via social media en LinkedIn uitzette, kregen we waardevolle input van jullie terug, vandaar deze blog. Hopelijk helpt het jou met inzichten vanuit de community, doe er je voordeel mee. 

Experience matters

Niet heel gek: maar 75% van onze freelance respondenten gaf aan senior te zijn. Het is natuurlijk ook een logisch om ervaring op te doen in loondienst, en wanneer je de fijne kneepjes van het vak écht comfortabel onder de knie hebt de stap naar zelfstandigheid te zetten.
Heb je eenmaal de stap gezet dan bevalt het vrije leven van een freelancer kennelijk ook erg goed. Zo’n 45% van jullie geeft aan al langer dan 9 (!) jaar als zelfstandig developer aan het werk te zijn.

Terug in loondienst?

Als we dan toch vragen of een stap richting loondienst ooit nog eens het overwegen waard is lijkt de verdeling wat meer 50/50 te zijn.  Een aantal geeft aan het alleen voor een topsalaris te willen doen, of voor een bedrijf met de juiste missie en producten. 

Zekerheid is een belangrijke factor in deze overweging– een aantal geeft aan moeite te hebben met het vinden van voldoende opdrachten, dan wordt loondienst weer aantrekkelijker. Jullie blijken daarin trouwens uitstekende planners te zijn (prima eigenschap voor  freelancers); er wordt goed nagedacht over financiële buffers en hoe/ of je langere periodes met minder opdrachten kunt overbruggen.

De andere helft ziet geen reden om ooit nog te switchen naar loondienst en is tevreden met het freelancer bestaan.

De meerwaarde van freelancen als app developer

Vrijheid en zelfstandigheid zijn natuurlijk de belangrijkste reden om freelancer te worden. Zelf je vakantiedagen plannen tussen projecten door is nou eenmaal erg prettig.  Op de tweede plek komt voor jullie afwisseling in het werk: 60% geeft aan dat het doen van veel verschillende opdrachten een grote meerwaarde is van freelancen. 
In de categorie opvallende antwoorden: zelf acquisitie doen werd ook door verscheiden respondenten aangedragen. Wij hadden het zelf niet kunnen verzinnen, maar het staat genoteerd: acquisitie kan dus leuk zijn.

De nadelen van freelancen

Het meest genoemde nadeel van freelancen dat jullie tegenkwamen is inkomensonzekerheid. Je weet niet of en wanneer je een volgende opdracht binnen sleept. Je moet dus financieel vooruitplannen en kunnen omgaan met een beetje onzekerheid betreft je inkomen. Daarmee is ook een ander nadeel belangrijk om te noemen: als freelancer ontvang je geen loon, maar factureer je jouw diensten aan de opdrachtgever. En die moeten natuurlijk wel op tijd (en binnen een prettige termijn) betalen. 40% van jullie gaf aan wel eens gedoe te hebben over de uitbetaling van facturen.
Daarnaast is er natuurlijk ook nog een ander aspect van werk, naast geld, wel of geen baas en de technologie: mensen. Freelancers die onze enquête invulden gaven aan dat het jammer is dat contact met collega’s vluchtiger is. Het is lastig op de werkvloer een band op te bouwen als je korte projecten doet. Dit was echter voor niemand een deal breaker.

Pensioenopbouw

Over pensioenopbouw en wat te doen als je ziek word, daar hoorde we in deze enquete niemand over. Want ben je een freelancer dan is dit toch echt iets dat je zelf moet regelen. Niemand in de enquete gaf dit als een nadeel op van het freelancen. We zijn dan ook heel benieuwd of iedereen dit dan ook op orde heeft want iedereen die woont en werkt in Nederland heeft recht op een pensioenuitkering van de overheid: de AOW. Als je zelfstandige moet je zelf iets aanvullend regelen zodat je na je werkende leven ook voldoende inkomen hebt. Je hebt verschillende mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen in Nederland. Onze tip is dan ook om je hier echt in te verdiepen.

Advies over freelancen nodig?

Heb jij vragen over werken als freelance app-developer, of heb je er behoefte aan om de voor- en nadelen van freelancen eens op een rijtje te zetten samen met één van onze experts? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op zodat we samen met jou kunnen kijken naar het juiste scenario voor jou.
Mail naar match@thehouseofappril.com of bel naar 020 - 215 7446

React

Author
Jacqueline de Gruijter
Publication date
26-01-2022 5:20 PM
Share this article
The House of Appril uses cookies to remember certain preferences and align jobs interests.